Oameni care sa isi doreasca sa slabeasca sunt multi. Marketingul pastilelor sau prafurilor de slabit e puternic si convingator. Dar oare dau rezultate?
Ce pot spune cu siguranta e asta: daca ar exista o pastila care sa nu aiba efecte secundare distrugatoare si ar da rezultatele de slabit promise, probabil as fi primul care as recomanda-o. Pana acum nu am gasit una.
Ce efecte au pastilele de slabit?
Un miliard si jumatate de oameni sunt in prezent supraponderali.
Este o veste minunata pentru industria pilulelor de slabit, de peste 13 miliarde de dolari...
Iar daca aceste pastile "magice" ar functiona cu adevarat, obezitatea ar fi in scadere...
Inainte sa cedezi tentatiei de a slabi fara niciun efort, asa cum iti "garanteaza" producatorii, intreaba-te: ce efecte DOVEDITE au pastilele de slabit?
Am vesti de proaste pentru amatorii de 5 kg pierdute intr-o saptamana, fara nici un efort.
Un raport prezentat la Congresul International privind Obezitatea, desfasurat la Stockholm in 2011, a demonstrat ca pastilele sau suplimentele de slabit cel mai frecvent folosite functioneaza la fel de eficient ca... pastilele de zahar!
Raportul publicat in decembrie 2010 in Nutrition Bulletin (H. Gibson-Moore, Do slimming supplements work?) inventariaza minutios studiile facute de mai multi specialisti, cu acelasi rezultat: nicio diferenta statistica semnificativa intre grupurile carora li s-au administrat pastile de slabit si grupurile care au primit placebo.
Singura cale fara compromisuri
La aceeasi concluzie a ajuns si un alt studiu similar (Poddar K et al, Nutraceutical supplements for weight loss: a systematic review) efectuat in 2011 de Centrul de Management al Greutatii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
"Este potrivit sa subliniem ca cea mai generala si sanatoasa abordare a controlului greutatii este inlocuirea alimentelor hipercalorice si a celor procesate cu alimente cu putine calorii, reducand astfel aportul energetic total."
Cu alte cuvinte, mai multe legume, fructe, cereale integrale, peste si carne slaba si mai putine produse procesate sau de tip fast-food.
Este singura cale de a pierde in greutate fara reducerea volumului de hrana si fara compromisuri privind valoarea nutritiva a dietei.
Dupa cum stiinta a demonstrat, pastilele de slabit au acelasi efect ca si pilulele de zahar.
Nu te deranja sa cheltui bani pe ele, este absolut inutil, ba chiar iti poti pune in pericol si sanatatea.
Nicio pastila "minune" nu va putea inlocui vreodata o dieta sanatoasa si echilibrata.
Dr. Cristian Panaite
medic nutritionist, co-fondator Clinica de Nutritie KiloStop
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu