luni, 29 iulie 2013

Rasaritul LuminiteiMi-a scris o prietena zilele trecute, nu numai mie, ci mai multor amici care corespondam in grup, cum s-a sculat cu noaptea-n cap, a condus pana la malul marii ca sa vada rasaritul.
Nu, nu are 18 ani.... ma rog, nici la 18 ani nu aveam asemenea impulsuri, dar ea e o iubitoare de natura si de frumos din categoria "extremistilor". Face asecensiuni montane care mie imi par brrrrrrr.......  (e drept ca fac parte din categoria "greu de urnit (de acasa), partea I", se catara pentru a atinge o floare de colt (nu pentru a o culege!!), conduce cu genunchiul bolnav ca sa vada o chestie luminoasa (soare) cum iese de dupa o apa (mare).
Si pentru ca mi-a parut asa frumos mailul ei, si mai ales pentru ca la persoana I nu voi fi in stare sa scriu asta niciodata...  postez randurile ei (i-am cerut acordul, nu ma incadrez la "plagiatori")


A vedea rasaritul este o dorinta naturala atunci cand esti la malul marii in concediu.
Nu ai nevoie decat de un pic de vointa ca sa pui ceasul sa sune la ora potrivita. Si de inca un pic ca sa te si scoli din pat cand momentul incepe sa se... auda.
Si apoi - gata - te ajuti de putina apa rece sa iti inviorezi chipul si vointa, ajungi la malul marii - iar natura te rasfata cum nici nu iti imaginezi - e mereu inventiva si ti se arata in toata splendoarea ei!

Dar cand dorinta asta in vine cand esti acasa la 260km distanta de mare?
E la fel de simplu - doar ca momentul potrivit este cu vreo 3 ore inainte de rasaritul soarelui din apa marii.

Inviorarea odata facuta - vine drumul - frumooooos, caci la capatul lui te asteapta rasaritul de soare si o zi altfel decat cotidianul de pana acum.

Soarele rasare cum stie el, chiar daca in calea lui sed nori, vapoare, apa marii, linia orizontului.

El rasare si oricum ar fi iti incanta privirea prin spectacolul pe care il face. Azi a rasarit pe un pic de nor la orizont, insa asta nu l-a impiedicat sa isi arate discul deloc timid in drumul lui.

Un vapor ce isi vedea si el de drumul lui a imbogatit imaginea. A trimis si o raza de soare spre mal - ca o invitatie de a-i urma calea.
A intrat apoi printre alti nori de unde trimitea raze dezordonate, asta doar ca sa te tina in loc, ca nu cumva sa te intorci la un somn pe care nu mai are rost sa il lasi sa iti impiedice ziua.
Si asa incepe ziua. In apa marii - rece dimineata, numai buna pentru o tura de inot.

Doar o tura de inot? Nuuuuuu!  Dupa odihna la malul marii, pe nisipul caldut, inca nu incins, o iei de la capat cu inca o tura si inca una si tot asa.
Totul in jur pare sa iti rapeasca energia si hidratarea: apa sarata, nisipul din ce in ce mai incalzit pana ajunge incins de-a binelea. Si soarele insusi.

Noroc cu proviziile de acasa - apa plata cu lamaie,  chiar daca incet incet devine ceai - e tare buna, prunele ce iti dau si energie si hidratare.
In jur miresmele te inconjoara si te imbie - cremele de protectie sau de stimulare a bronzului. Asadar, bei apa, mananci prune, iti protejezitegumentele, intri in apa, iesi din apa, iar te ungi, stai la soare si o iei de la capat.

Ora 11 te alunga de pe plaja caci soarele pentru care te-ai sculat cu noaptea-n cap trimite acum mesaje cam fierbinti. Asa ca am luat bagajul de plaja si am cautat un loc mai linistit: Popasul Pescarilor de langa Olimp.

Am revenit la plaja dupa ora la care soarele nu mai arde asa de tare iar apa este calduta. Si am reluat "masurile de protectie": apa, prune, creme...

Apoi natural - am plecat inapoi spre capatul celor 260km. O ploaie scurta ne-a racorit ultima parte a drumului.


 
Factorul de protectie solara al unei creme nu este direct proportional cu protectia oferita.

Sistemul oficial de interpretare si etichetare al produselor cu factor de protectie:
* protectie scazuta FPS 5, 10
* protectie medie FPS 15, 20, 25
* protectie ridicata FPS 30-50O crema cu protectie FPS 15 ofera o protectie de aproximativ 94%

O crema cu protectie FPS 20 ofera o protectie de aproximativ 95%
O crema cu protectie FPS 25  ofera o protectie de aproximativ 96%
O crema cu protectie FPS 30 ofera o protectie de aproximativ 97%
O crema cu protectie FPS 50 ofera o protectie de aproximativ 98%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu